Близо 3 часа продължи разпита на премиера Кирил Петков в Софийска градска

...
Близо 3 часа продължи разпита на премиера Кирил Петков в Софийска градска
Коментари Харесай

Премиерът три часа на разпит в прокуратурата

Близо 3 часа продължи разпита на премиера Кирил Петков в Софийска градска прокуратура по делото за вероятно изнудване на предприемача Васил Божков. На влизане в постройката той уточни, че идва спокоен и с готовност да помогне на следствието. Коментар даде едвам на излизане, само че беше къс и отхвърли да огласи детайлности към дадените от него данни в Прокуратурата, защото те към този момент били следствена загадка. Посочи обаче три неща, които го тормозят по случая.

" Разказах доста в детайли и дадох същата информация, както и първият път. Това, което обясних в елементи е, че има няколко неща, които ме тормозят. Първо е отчетът на АДФИ, където има ощетяване на бюджета от над 550 млн. лева Това е на база същински отчет, на база, че Божков не е платил средства, които е трябвало да заплати и бюджетът е ощетен. От друга страна, в случай че се окажат правилни неговата информация, че е дал 60 млн.лв. под формата на подкупи и пари против изнудване ", уточни пред медиите министър-председателят. 

" Отделно, като приказвам за третия отчет, който беше публикуван от Министерството на финансите, където под същия министър - Горанов, одитната организация, която би трябвало да одитира всички евросредства, по някакъв метод е проспала или не е видяла, че в доста от общините имаме централизация на над 90% със единствено един реализатор на европроекти. Този отчет дава съществени подозрения, че има непозволени дейности по ОСЕС, която е одитната изпълнителна организация под министерството на финансите. Тези три обстоятелството дружно мен доста ме тормозят. Връзката сред тези три случая е лицето Горанов ", сподели Петков.

Попитан кой е съответният реализатор на въпросните европроекти, Петков отговори, че подадените от него данни към този момент са в Следствието и съответно вече са следствена загадка.

Това е вторият разпит на премиера по делото откакто прокуратурата стартира досъдебно произвеждане по случая. По него бяха разпитани бившият министър председател Бойко Борисов, някогашният финансов министър Владислав Горанов и Севделина Арнаудова, които бяха арестувани от Министерство на вътрешните работи в нощта на 17 март и прекараха 24 часа в ареста. От Прокуратурата обаче излязоха с изказване, че процедурата е опорочена, тъй като разпитите били проведени от проверяващ служител на реда от Министерство на вътрешните работи, а не от следовател. Ето за какво се наложи да се повторят разпитите на Борисов, Горанов, Арнаудова, както и на други очевидци, а в този момент и на премиера Кирил Петков. 

Пред медиите министър председателят Кирил Петков прикани Висшия правосъден съвет да си свърши  работата и да поддържа настояването на правосъдния министър Надежда Йорданова за предварително преустановяване мандата на основния прокурор Иван Гешев. За следващ път той разгласи, че няма доверие на настоящия oбвинител номер едно. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР